RecePten Keuken

           Om door de recepten te zoeken klik op je toetsenbord 'Ctrl F' in, om dan in de opkomende popup zoekbalk je zoekterm in te vullen en op enter te drukken.   Op je telefoon op de 'drie puntjes ( of op meer!)'  en dan scrollen naar 'zoek op pagina'. 

 Reanimatie Reïncarnatie Brood 

Ingrediënt
( 1 taartring)

800 gram oud brood
4 dl kookvocht (of groentebouillon  water)
4 eieren
Smaakstoffen naar eigen inzicht


Materialen

Snijplank
Taartring
Vetvrijpapier
Drukelement
Zaagmes
Bekken
Spatel
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 50 min)

Van korsten en oud brood kun je weer een heel nieuw brood maken. Écht!
Snijd 800 gram brood in stukken. Meng 4 dl kookvocht (of water), 4 eieren en smaakstoffen zoals bijvoorbeeld 1 theelepel speculaaskruiden en peper naar smaak. Klop het mengsel los. 
Voeg de stukken brood aan het mengsel toe. Goed door elkaar spatelen. Check of al het mengsel is opgenomen en dat van het brood het vocht tot de kern van de stukken zijn binnengedrongen!
Bekleed een taartring met vetvrijpapier: de bodem en de zijkanten.
Stop het broodmengsel in de taartring. Goed stevig aandrukken. Liefst met iets zwaars erop ( bijvoorbeeld onderkant pan) aandrukken. Prettig is het om met de bodem van een andere taartring aan te drukken. Dit geeft zo de optimale druk en een mooi strak oppervlak. 35 minuten in een oven van 165 °C garen. Afkoelen tot keukentemperatuur en dan serveren.

In dit recept kun je het vocht aan elke smaak aanpassen. Op deze manier kun je ook heel makkelijk een suikerbrood maken! Ook kun je toppings ( zonnebloempitten, sesam, maanzaad, etc.) op het brood toevoegen. Wel voordat je het brood afbakt!

LET OP!: hoe ouder het brood, hoe meer vocht er bij moet. Elk stuk moet namelijk tot de kern vocht bevatten. Maximaal 6 dl vocht op vier eieren, anders eieren toevoegen!

Allergenen: 

Naar Boven

 E.D.chup 

Ingrediënt
( 1 Liter)

1 kg tomatenpulp [Schillen,sap,vlees]
5 gr groentebouillonpoeder
5 gr gerookt paprikapoeder
5 gr zout    
10 gr worcestershire
10 gr mosterd      
25 gr bruine basterdsuiker
1 dl appelazijn     
10 druppels tabasco
1 ui [GESNIPPERD]
2 teen knoflook

Materialen



Groene snijplank
Koksmes
Lepel
Pan
Passe vite
Bolzeef

Bereidingswijze ( 40 min)

1.      Zet ui en knoflook aan in beetje olijfolie
2.      Voeg tomaten pulp/afval toe en bak zachtjes aan.
3.      Voeg alle andere ingrediënten toe
4.      Laat 1 uur zachtjes inkoken onder regelmatig roeren!
5.      Draai fijn door passe vite
6.      Zeef door bolzeef
7.      Doe in spuitfles of glazenfles

LET OP!: Heel goed roeren in de pan totdat de juiste dikte er is.

Allergenen: 

 Vanille honing/tijm ijs 

Ingredient( 10p)

1,3 liter Flora room
2,5 dl koffiemelk
0,5 l havermelk
15 gr tijm
2 st Vanillestokjes
2 dooiers
6 eieren
150 gram suiker
200 gr Haagse honing

Materialen

Snijplank
Sorbetiere 
Keukenplaneetmenger klein
Pan
Mes
Bolzeef
Spatel
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 40 min)

1.            Doe de room, melk en koffieroom in een pan.
2.            Snijd de vanillestokjes open over de lengte en krab het merg eruit.
3.            Doe de merg en de stokjes bij de room in de pan, voeg tijm toe en breng dit aan de kook.
4.            Doe de eieren, dooier en de suiker in de kleine keukenplaneetmengeren klop deze helemaal schuimig.
5.            Doe nu al roerend de room bij het opgeklopte eimengsel en laat dit nu al roerend in de pan verder garen tot 80 graden.
6.            Doe het ijsmengsel door een zeef en zet hem in de blastchiller.
7.            Zet alvast een bak voor het ijs in de vriezer.
8.            Doe het ijsmengsel in de ijsmachine en draai deze tot hij goed is.
9.            Pak de bak uit de vriezer en laat het ijs hierin lopen. Dek af met folie en zet in de vriezer.

Allergenen: 

Naar Boven

 Tarte Tatin 

Ingredient( 10p)

3 jonagold appelen
150 g suiker
75 gr boter
2 gr zout
½ theelepel kaneel
bladerdeeg

Materialen

Snijplank
Oven
Bakplaat
Deegroller
10x eenpersoons bakvormpjes
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 30 min)

1.       Schil de appels en frituur de appelschillen direct op 140 graden, en bestrooi ze daarna met poedersuiker. Bewaar warm in de bordenwarmer.
2.       Laat 75 gr boter, 150 gr suiker, 2 gr zout en ½ theelepel kaneel karamelliseren in een sauteuse en verdeel het over 10 eenpersoons bakvormpjes.
3.       Appel in partjes snijden en erover verdelen en een bladerdeeg plak erop leggen
4.       Afbakken op 180 graden Celcius voor 25 minuten. Serveer warm..

Allergenen: 

Naar Boven

 Zeewierpesto 

Ingredient( 10p)

50 gr zeewier / wakame
2 teen knoflook
20 gr peterselie/ stelen
50 gr old Amsterdam
25 gr amandelen
½ citroensap en zestes

Materialen

Snijplank
Keukenmachine
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.            Laat de wakame weken in water en knijp deze goed uit.
2.            Doe de knoflook, pinda,s , zeewier, old amsterdam en peterselie stelen en blad in de keukenmachine tot fijne puree.
3.            Breng de zeewier puree op smaak met peper, citroensap en zestes en of zout.

Allergenen: 

Naar Boven

 Mousseline van boerenkool 

Ingredient( 10p)

1500 gr zoete aardappels
1 citroenzesten en ½ citroensap
50 gr gebruneerde hazelnoten
50 gr boter 
250gr geblancheerde en gesneden boerenkool

Materialen

Snijplank
Oven
Bakplaat
Doek
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.            Schil de zoete aardappel en bewaar de schillen.
2.            Kook de aardappels gaar en pureer door pureeknijper.
3.            Breng op smaak met hazelnoten, de geblancheerde boerenkool, de boter en citroen.
4.            Frituur de zoete aardappelschillen en bewaar deze warm in de bordenwarmer.

Allergenen: 

Naar Boven

 Zeewier Mayonaise 

Ingredient( 10p)

25 gr Zeewier dulce [Nederlandse]
5 dl zonnebloemolie
50 gr eidooier gepasteuriseerd
25 gr azijn
8 gr Zaanse mosterd
Paar druppels worchestersaus
Paar druppels citroensap
Eetlepel truffelpasta

Materialen

Snijplank
Oven
Keukenmachine
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.      Maak een mayonaise van de ingrediënten. (olie druppelsgewijs als laatst door de rest van de ingrediënten kloppen).
2.      Meng de in de keukenmachine fijn gedraaide zeewier erdoor .
3.      Voeg truffelpasta toe en breng op smaak met peper maar pas op met zout!

Allergenen: 

Naar Boven

 BierBostel Brood 

Ingredient( 20p)

375 gr tarwebloem
250 gr bierbostel
200 ml bier
5 gr zeezout
7 gr gist of 30 gr zuurdesem


Materialen

Snijplank
Oven
Bakplaat
Doek
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 130 min)

1.      Verwarm de oven voor op 210 °c.
2.      Los gist op in het lauwwarme bier
3.      Meng dit met alle andere ingrediënten in de mengmachine voor 10 minuten
4.      Bol het brood op, dek af met een vochtige doek en laat 1,5 uur rijzen in de rijskast/bordenwarmer.
5.      Kneed nog 1x door en bol weer op. Laat 30 minuten rusten en bak dan af op 210 graden voor 35 minuten.

Allergenen: 

Naar Boven

 Haagse zwam, geroosterde pompoen, bietjes en gefermenteerde frietjes 

Ingredient( 10p)

500 g Gefermenteerde frieten [Agria]
250 g bietenfriet
250 gr pompoenfriet
250 gr oesterzwam

Frietkruiden:
10 gr Tijm,
10 gr Peterselie
2 teen knoflook
10 gr selderijzout

Materialen

Snijplank
Borstel
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.      Snij met de frietsnijder de agria aardappelen en stop deze frieten direct in de fermenteer ton. Laat 10 dagen fermenteren.
2.      Spoel daarna goed af met water.
3.      Droog de frieten en bak deze voor in frituur van 140 graden.
4.      Koel terug en bak af op 175 graden. Bestrooi met de frietkruidenmix.

Bieten en pompoenfrieten:
5.      Was de bieten en snij deze in model friet.
6.      Leg op bakplaat met vetvrijpapier en bestrooi met tijm en honing en rooster in de oven van 170 graden gedurende 25 minuten
7.      Snij de flespompoen in model frieten en bestrooi ze met olijfolie, citroenzestes, rozemarijn en tijm.
8.      Leg op bakplaat met vetvrijpapier en rooster in de oven van 170 graden gedurende 15 minuten.
9.      Halveer de oesterzwammen en bak deze kort aan in een bakpan en bestrooi met zeezout.

Allergenen: 

 Zoetzure knolselderij 

Ingredient( 20p)

500 gr knolselderij 
1 liter azijn
250 gr suiker
1 eetlepel kurkuma
1 laurier
Zestes van 1 citroen


Materialen

Snijplank
Borstel
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.      Kook azijn, suiker, kurkuma en laurier.
2.      Giet kokend heet over de julienne gesneden knolselderij.
3.      Zet onder druk weg in de koelkast tot gebruik.

Allergenen: 

Naar Boven

 Gerookte knolselderij 

Ingredient( 10p)

500 g knolselderij
2 liter water
500 gr zout
1 laurierblad

Materialen

Snijplank
Borstel
Mes
Vacumeerzak
Vacumeermachine
Afruimbak
Twee proeflepels
Snijmachine
Rookoven of Green  Egg en rookhout

Bereidingswijze ( 60 min)

1. Verzamel alle ingrediënten en verdeel in aparte bakken.
2.  Schil de knolselderij.
3.  Snijd de knolselderij in z’n geheel doormidden.
4.  Vacumeer de geschilde en in 2-en gesneden knolselderij met pekelwater en laurier
5.  Stoom deze voor 30 minuten en koel terug in de blastchiller.
6.  Rook de knolselderij voor 20 minuten in de rookoven of green egg.
7.  Snij dunne plakken op de snijmachine. 

Allergenen: 

 Créme van knolselderij 

Ingredient( 20p)

500 gr knolselderijschillenen resten
0,5 liter groentebouillon
10 gr zout 
½ liter hangop



Materialen

Snijplank
Borstel
Mes
Bolzeef
Keukenmachine
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 60 min)

1.     Zorg een dag van tevoren voor de hangop [ 1 liter yoghurt op een natte doek in een bolzeef doen en een nacht laten uitlekken] let op: bewaar het vocht voor de gefermenteerde frietjes
2.      Was de schillen en resten en kook deze gaar in de groentebouillon.
3.      Draai fijn in de magimix en wrijf daarna door een bolzeef
4.      Breng op smaak met zout, peper en de hangop

Allergenen: 

Naar Boven

 Knolcade 

Ingredient

Knol
Mosterd
Peper/zout
Vegajus ( maizena, kokosbloemsap, kookvocht)

Materialen

Sousvide bak/ pan met deksel
Vacumeerzakken
Sousvide staaf
Vacumeermachine
Steker
Snijplank
Borstel
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze

1.      Borstel de knol goed schoon. Snijdt plakken van de knol ongeveer 2 cm dik. Met schil. Steek de knolplakken, dicht aan de schil uit. uit. De 'resten apart vacumeren en garen ( gebruik je later voor vegajus), Smeer de knol in met mosterd en bestrooi met peper en zout. Voeg weinig vegajus toe. 
2.      Vacumeer en gaar voor 1.5 uur op 85 graden sous vide.
3.      Koel onder druk weg.

Allergenen: 

 Piperade 

Ingredient (10p)

100 gr ui
250 gr paprika
250 gr tomaat
2 teen knoflook
½ Spaanse peper
2 tak tijm
2 tak peterselie
1 eetlepel gerookte paprika
olijfolie

Materialen

Oven
Bakplaat
Bakpapier
Snijplank
Borstel
Mes
Afruimbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze ( 30 min)

1.      Verwarm de oven voor op 160 °c.
2.      Leg de paprika’s op een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven 20 minuten. Rol de geroosterde paprika’s in het bakpapier en laat afkoelen. Haal na 15 minuten het vlies van de paprika’s en snij de paprika in brunoise.
3.      Mondeer de tomaten en snij concassée hiervan.
4.      Snipper de ui en knoflook en fruit deze aan in de olijfolie, voeg de gehakte peper en peterselie, tijm en paprikapoeder toe.
5.      Breng op smaak met peper en zout

Allergenen: 

Naar Boven

 Saus van Gorgonzola en Roze Peper 

Ingredient

250 gr gorgonzola
1 L vegajus
500 ml groentebouillon
500 ml flora
200 gr ui
30 gr knoflook
10 gr roze peper
12 gram Aardappelzetmeel
Peper en zout

Materialen

Pan met deksel
Snijplank
Borstel
Mes
Afruimbak
Staafmixer
Garde
Mengbak
Ovenbestendige tray
Bakpapier
Twee proeflepels

Bereidingswijze

1.      Doe gorgonzola in een ovenbestendige tray met bakpapier 
2.      Bak in de oven voor 30 minuten op 180 graden.
3.      Verwijder het papier en voeg de bouillon toe en laat 20 minuten trekken buiten de oven.
4.      Fruit in een pan  ui  en knoflook aan.
5.      Voeg gorgonzola met bouillon toe.
6.      Voeg vegajus en flora toe. |Mixen en dan en laat 15 minuten met deksel staan
7.      Voeg de roze peper toe.
8.      Breng aan de kook, bind af met aardappelzetmeel en breng op smaak met peper en zout. 

Allergenen: 

Naar Boven

 Warme BonenSalade 

Ingredient

800 gr wortel
400 ml witte wijn
200 ml citroensap
60 gr suiker
20 gr ras el hanout
800 gr zwarte bonen
800 gr aduki bonen
2 bosui
800 gr rettich
2 el miso
2el gembersiroop
2 el sojasaus
12 el olie
4 el sesamolie
Peper en zout 

Materialen

Pan met deksel
Snijplank
Blikopener
Mes
Afruimbak
Staafmixer
Mengbak
Twee proeflepels

Bereidingswijze

1.      Schil de wortel en snijdt met de magimix plakken.
2.      Meng overige ingrediënten en breng aan de kook.
3.      Voeg de wortel toe en breng nogmaals aan de kook.
4.      Laat 1 uur in vocht marineren.

1.      Schil de rettich en snijdt in fijne brunoise. 
2.      Mix miso met gembersiroop, soja, olie en sesamolie.
3.      Meng met rettich, zwarte bonen en aduki bonen.
4.      Snijdt bosui fijn en meng door de groentes.
5.      Met bonen salade met uitgelekte wortel.

Allergenen: 

Naar Boven

 Rucola Olie 

Ingredient

80 gr rucola
600ml zonnebloemolie
10 gr zout



Materialen

Pan met deksel
Snijplank
Mes
Afruimbak
Staafmixer
Mengbak
Bolzeef
Louchelepel
Twee proeflepels

Bereidingswijze

1.      Draai rucola samen met wat olie tot dikte van dunne pesto.
2.      Voeg zout toe en verwarm tot 80 graden.
3.      Laat 15 minuten trekken en zeef door  filter.

Allergenen: 

Naar Boven

 Strik 

Ingredient

Loempiavel
Nori Zeewier
water




Materialen

Snijplank
Kwastje
Afruimbak
Kommetje
Schaar
Oven
Bakplaat

Bereidingswijze

Snijdt een plak loempia vel in vier gelijke delen
(vierkanten). Verwijder eventueel afgeraffelde/lelijke randen.

Knip reepjes van het nori vel. Vouw het loempia vel tot een
strik. Maak het nori vel nat en vouw deze in het midden om de strik heen zodat
deze blijft zitten.

Optie: laat de gevouwen strikken een aantal uur drogen op een
plateau en vries daarna weg. Direct uit vriezer insmeren met smaakstruif

In  oven van 1775 graden afbakken tot krokant en licht bruin.

Allergenen: 

Naar Boven

 Kookvochtdeeg 

Ingredient

600 gr bloem
280 gr kookvocht
20 gr zout
3 gr bakpoeder


Materialen

Keukenplaneetmenger met deeghaak
Deegroller
Afruimbak
Krabber
Mengbak
Optioneel: pastamachine, oven en bakplaten
Twee proeflepels

Bereidingswijze

1.      Meng bloem met koud kookvocht, zout en bakpoeder en draai tot een flexibel deeg.
2.      Laat 15 minuten rusten.
3.      Eventueel: draai op stand 6 op de pastamachinedunne plakken op 20 x 2 cm.
4.      Verder bewerken naar keuze

Allergenen: 

Naar Boven

 Hartige Tuille 

Ingredient

375 gram eiwit
250 gram poedersuiker
225 gram gezeefde bloem
125 gram olie
Marsalakerrie
Komijn
Shoarmakruiden
Peper
Zout



Materialen

Keukenplaneetmenger met deeghaak
Deegroller
Afruimbak
Krabber
Mengbak
Optioneel: pastamachine, oven en bakplaten
Twee proeflepels

Bereidingswijze

Meng met garde alles goed bij elkaar. 1 el op siliconen mat en uitsmeren tot 8 cm. Op siliconenmat, met genoeg afstand van elkaar, met de bolle kant van een eetlepel, rondjes maken. Afbakken op 180 °C met windstand 3. Ongeveer 5 minuten. Goudbruin. Niet te bruin en geen witte kern. Direct met spatel van plaat af en in eierdoos tot tulp drukken. Dit proces van vouwen moet snel gaan. Is de tuille niet meer vouwbaar, dan kort terug in de oven. 

Allergenen: 

Naar Boven