Was het maar zo simpel. Duurzaam koken klinkt makkelijker dan het werkelijk is. In deze kooklessen in Restaurant E.D. tillen we een tipje van de kooksluier op. Om je kennis te laten maken met de eerste stappen in ' Duurzaam koken' en vooral te inspireren. Zodat je later, wel of niet in de horeca, het leven 'groener' gaat aanpakken. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar voor ons allen.
Denk Groen, maar vooral Doen!
Voor je kookexamen leer je de reguliere kookmethode. Je wilt slagen, dus die moet je absoluut beheersen. De technieken blancheren, pluceren, etc. Maar buiten je examen om. is er meer dan dat. Bijvoorbeeld de 'Kookstop'. Uit het Boek de Ecokeuken van Wind komt zijn fabuleuze kookmethode ' De KookStop', waarbij je meer dan 40% kookenergie, in vergelijking met de traditionele manier, bespaart. Absolute aanrader. Pierre heeft met diverse ROC Mondriaan Practoraat studenten, jarenlang onderzoek gedaan naar de duurzame keuken.
De dehydrater is een geweldig keukenapparaat om 'restjes' of ogenschijnlijk onkookbare delen van het product toch lekker te verwerken! Perfect om voedselverspilling tegen te gaan. Weer een apparaat erbij in je keuken? In dit geval is het echt een aanwinst. Je kunt er zoveel meer mee dan alleen maar chips mee maken. Qua aanschaf is er voor velen wat wils. Je hebt goedkopere en hele dure varianten. Zelfs de goedkopere dehydraters leveren goed werk. Bij zonnig weer kun je zelfs een dehydrater in elkaar knutselen, die op zon droogt. Het kan zelfs van een pizzadoos!
Dit is in eerste instantie een saai filmpje. Heel saai zelfs. Maar de inhoud is mega belangrijk. Pierre Wind heeft met diverse ROC Mondriaan Practoraat studenten, jarenlang onderzoek gedaan naar de duurzame keuken. Uit tal van deze onderzoeken kwam de noodzaak om een hulpmiddel om recepten een duurzaamheidsgradatie mee te geven. Niet alleen op gebruik van alleen de producten, maar gezien vanuit het hele kookproces. Wind heeft onder andere met Lesley Bruggeling en Sebastiaan Bliemert een keukentool ontwikkeld, waarbij vele facetten van duurzaamheid in recepten inzichtelijk worden gemaakt.
Koken uit de kliko? Vreemd, maar dit kan wel heel lekker zijn. Natuurlijk is ' Koken uit de Kliko' niet rechtstreeks van de producten uit de afvalbakken. Maar, wanneer ze niet zouden worden gekookt, dan zouden deze restjes in de huidige tijd direct als afval worden gezien. Denk aan meloenschillen, bloemkoolstronken, bananenschillen, spinaziestelen, etc. Sowieso is de vulling van een kroket (ragout) een top bereidingswijze om producen een tweede leven te geven. Denk aan de stoofschotel, waarvan een dag van te voren nog een beetje is overgebleven of aan de eenzame tomaat of half gebruikt kropje sla! Struin je koelkast af en draai die kroket of bitterbal. Dat is kikkûh.
Het Voedingscentrum heeft diverse duurzame kooktips op een rijtje gezet. Waaronder een hele belangrijke: kook met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie. Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
Hoe je kookt en op welk apparaat, bepaalt grotendeels het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de maaltijdbereiding.
Wil je meer tips absorberen? We hebben de link toegevoegd. Klikken maar..................
Duurzaam Koken volgens Voedingscentrum