Producten Info


Weet wat je serveert? 

Of je nou kookt of serveert, het is belangrijk dat je weet waarom  je doet wat je doet. Praten met die tomaat! Daarom is kennis van belang. Met kennis en passie heb je ook direct een verhaal naar de gasten toe. Dus hopelijk absorbeer je onderstaande informatie als een spons en kun jij je kennis weer verspreiden naar anderen toe. Hieronder enige uitleg van producten die we gebruiken. Uiteraard wordt deze pagina aangevuld met nieuwe weetjes!
Bij voorbaat dank. 


BIERBOSTELBROOD

Het vezelrijke bierbostelbrood wordt gemaakt van de overgebleven bostel van brouwerij Kompaan uit Den Haag. Bierbostel is de gerst die overblijft na de eerste fase van het bierbrouwproces en zou anders ‘verspild’ worden. Een goede manier om verspilling tegen te gaan dus! Het duurzame brood zit boordevol vezels en mineralen en wordt bij ons regelmatig als toast geserveerd. Bierbostel of draf is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het voornamelijk gebruikt als veevoer en steeds meer in humane voeding.

HAAGSE ZWAM

Koffie-drab is een voedzame bodem. Haagse zwam kweekt oesterzwammen op koffiedrab van diverse Mondriaan locaties in Den Haag. De drab die dagelijks als ‘afval’ wordt beschouwd, is namelijk de perfecte grondstof voor het telen van oesterzwammen. Van de zwammen worden weer nieuwe producten gemaakt en die kun je zelf maken bij ons, zoals b.v. oesterzwam bitterballen, soep, chips of gewoon shoarma van maken zoals wij dat doen. Helaas is het Haagse bedrijf nu stopgezet, maar de methode wordt nog door anderen gebruikt. 

OOSTERSCHELDE ZEEWIER

Oosterschelde zeewier is een zeewier die verantwoord gekweekt wordt. Daarnaast bevat zeewier veel goede voedingstoffen. 
Met de tewaterlating van een teeltsysteem ter grootte van een halve hectare in de Oosterschelde (Schelphoek, gemeente Schouwen-Duiveland), is met een totaal grootte van één hectare  de grootste zeewierboerderij van Nederland ontstaan. 

ZOETE AARDAPPEL

Ook wel bataat genoemd zijn er in oranje, wit, paars en geel. Is supergezond, vol vitamines A, C, Bètacaroteen en is een wortelgewas dus geen familie van de aardappel. Wordt in Numansdorp gekweekt net buiten Rotterdam. De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel heeft een inulinehoudende knol, een verdikking van de wortels. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de
vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave.

BOERENKOOL

Een portie boerenkool van 70 gram bevat alle dagelijkse aanbevolen vitamines A, C, en K. Veel B vitamines, calcium, koper, mangaan, kalium en magnesium en vergeet niet de antioxidanten! De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk:
‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan het uiteinde. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of diepvries. De heldergroene kleurgeeft de kwaliteit van de boerenkool aan (veggipedia.nl). 

JONAGOLD APPEL

Jonagold appel is een stevige zoet/zure appel uit Nederland en dankt zijn naam aan de kruising tussen Jonathan en Golden Delicious appel ras. Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma (veggipedia.nl).


HAAGSE HONING

We hebben een bijzonder insectenproduct uit onze stad -genaamd Haagse honing - en maken daarmee Den Haag groener. Ze bieden een rustig onderkomen voor insecten in de tuin naast het gemaal aan de Houtrustweg in Den Haag en daar komt dus onze honing vandaan. Een jonge onderneming, gestart in 2012, geboren uit passie, nieuwsgierigheid en geluk. Het geluk is een te bewerken tuin van circa 700m², inmiddels omgetoverd tot een paradijs waarin op natuurlijke wijze wordt getuinierd, dus zonder gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

WATERKEFIR

Waterkefir is een heerlijke zelfgemaakte en gezonde gefermenteerde frisdrank. Zelf waterkefir maken is verbijsterend eenvoudig,
tintelend fris, ontzettend lekker en zeer bevredigend. In de tab serveerrecepten vind je de receptuur voor het maken van waterkefir. Deze DIY-champagnes bevatten ongeveer een half procent alcohol. Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir. Hoewel het de naam deelt met die andere kefir die we maken van melk, zijn die twee helemaal niet aan elkaar gerelateerd. Toegegeven,
waterkefirkorrels eten suikers en produceren daarbij koolzuur, melkzuur en alcohol en ze groeien en vormen klonterige SCOBY’s, symbiotische koloniën van bacteriën en gisten. Maar daar houden de overeenkomsten ook wel weer mee op. Andere benamingen zijn onder andere tibicostibibébéés of Japanse waterkristallen. 


KOMBUCHA

Kombucha  is een frisdrank op basis van gezoete thee, gefermenteerd door melkzuur, azijnzuurbacteriën- en gisten. De drank krijgt zijn heerlijk frisse smaak en tintelfrisse bubbels door een symbiotische samenwerking van verschillende micro-organismen. Kombucha (of komboecha) is lekker, hip en gezond. Je kunt er eindeloos mee variëren en je eigen smaak aan geven. Kombucha is een gefermenteerde, levende drank. De exacte oorsprong van de oude drank is in de loop van de tijd verloren gegaan, maar wordt verondersteld te zijn ontstaan in het Verre Oosten. Het eerste geregistreerde gebruik van kombucha komt uit China in 221 voor Christus tijdens de Tsin-dynastie. Kombucha wordt ook al eeuwenlang gebruikt in Oost-Europa,Rusland en Japan. 

GEMBERBIER

De echte gembierbierplant (GBP) is een zeldzame oude startercultuur. Eeuwen geleden was het populair op de Britse eilanden bij
het maken van een koolzuurhoudende alcoholische drank met gember als smaakmaker. Hoewel de cultuur ‘gemberbierplant’ heet is het niet echt een plant, maar een ‘SCOBY’, een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten, verzameld in kleine semi-transparante korrels. Deze ‘plant’ werd gebruikt om de suiker-water-gember-oplossing te fermenteren totdat de populariteit stierf en het gemak van het gebruik van bakkers- en brouwergist deze verving. Deze vervangers produceren ook een gemberbier-achtige drank, maar zijn niet hetzelfde, net zoals brood en zuurdesembrood ook niet hetzelfde zijn. De symbiotische eigenschappen van bacteriën en gist van de gemberbierplant zorgen -net zoals bij kombucha, waterkefir of melkkefir- voor een unieke levende en zichzelf voortplantende cultuur die een echt rijke en complexe smaak geeft. De meeste echte hedendaagse gemberbierplant van vandaag is afkomstig van de Duitse Cultuurbank,  één van de weinige plaatsen die deze symbiotische cultuur bewaarde voordat deze volledig uitgestorven was.