In 2015 kwamen wereldleiders overeen met 17 Global Goals (officieel bekend als de Sustainable Development Goals of SDG's). Deze doelen hebben de kracht om tegen 2030 een betere wereld te creëren door armoede te beëindigen, ongelijkheid te bestrijden en de urgentie van klimaatverandering aan te pakken. Geleid door de doelstellingen is het nu aan ons allemaal, regeringen, bedrijven, het maatschappelijk middenveld en het grote publiek om samen te werken aan een betere toekomst voor iedereen. Dus: Doe Mee!
https://www.globalgoals.org/goals/
De titel van goal 12 is ' Zorg voor duurzame consumptie- en productiepatronen'. Dit is het hoofddoel van restaurant E.D. om uit te dragen. Want, hier hebben we met ons vak absoluut invloed op. Moeten we dus in de praktijk brengen. Denk aan circulaire doorstroming, voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord beheer van chemicaliën en afval, absolute vermindering van afval, gebruik van lokale duurzaam geproduceerde producten ( streven dus naar een kilometer-menu), bewustwording voor duurzame levensstijl te bevorderen en nog veel meer. Maar, je kunt de officiele doelstellingen uitgebreid op internet vinden of direct linken naar Goal 12: Responsible consumption and production - The Global Goals
The Chefs' Manifesto Action Plan en netwerk worden nieuwe stemmen en perspectieven samengebracht in het debat over duurzame ontwikkeling om het grote publiek te helpen pleiten voor voedselsysteem transformatie. Het bevat een toolkit, opgesteld door Chefs, die de Global Goals samenvat in acht thematische gebieden en voorziet in eenvoudige, duidelijke acties die chefs kunnen doen om bij te dragen aan de Goals. Acties zijn gebaseerd op wetenschap, om ervoor te zorgen dat de activiteit geloofwaardig is en de resultaten goed zijn voor mens en planeet.
Restaurant E.D. draagt naar dit initiatief uiteraard een warm hart toe. Daarom zou het kikkûh zijn wanneer je je er meer in wilt verdiepen. En, het heeft veel raakvlakken met wat wij ook willen uitdragen. Wil je meer weten dan is hier een link https://sdg2advocacyhub.org/chefs-manifesto/our_ambition
Biologische voeding is voedsel dat voldoet aan de normen van biologische landbouw. Het is voeding dat wordt geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Er wordt bij biologische voeding geen kunstmest, groeihormonen of antibiotica gebruikt. Het is dus ‘natuurlijke’ voeding zonder genetische modificaties. Iets mag pas als biologisch voedsel op de markt worden
gebracht wanneer het voldoet aan de wettelijke biologische eisen. Welnu, er kan nog wel een verschil liggen tussen biologisch voedsel onderling. Het ene biologische product kan namelijk méér aan de eisen voldoen dan een ander biologisch product. Het is dus een overkoepelende term en lang niet elk biologisch product voldoet aan precies dezelfde voorwaarden. Dit hangt af van het soort voeding. Voor elke voedingscategorie gelden er namelijk andere normen. Biologisch voedsel heeft een keurmerk.
Waarom zou je voedsel van ver weg halen, als het ook dichtbij kan? Voedsel van dichtbij is meestal supervers, erg lekker en met zorg gemaakt. Ga maar eens op bezoek bij een van de adressen bij jou in de buurt. Je ziet dan met eigen ogen wie jouw voedsel maakt en kunt ook al je vragen stellen. Voedsel van dichtbij belast het milieu doorgaans minder, doordat er minder transportkilometers gemaakt hoeven te worden. En je steunt ook nog eens de lokale economie. Voor lokale producten ga je naar de boerenmarkt, een pluktuin of een streekwinkel. Er zijn ook abonnementsvormen, met groenten van het seizoen.
https://www.goodfoodclub.nu/