Het verloop van het Projectvega(n)yaki

VoortgangsprocesDe Gedachte

De wens van het ROC Mondriaan Horeca is om voor de studenten  in de praktijk meer aandacht voor vegetarisch en plant based eten te besteden.
Pierre Wind, Jacqueline van der Zwan, Jacqueline van der Plas, Brigitte Laukens en Harry de Bruijn kwamen tot een verrassende invalshoek. Namelijk vega(n)yaki! Wat is dat? Het bestaat nog niet, maar daar kan dus verandering in komen. In het kort: op de de welbekende Japanse teppanyaki plaat louter en alleen maar vegetarische of plant based producten. Niet alleen Oosters georiënteerd, maar wel met een continuebeleving. 

Wie, Welk, Wat, Waar en Hoe? De excellente studenten van het practoraat foodinnovation & concepts gaan dit onderzoeken en komen met een uitgewerkt plan.  Natuurlijk in overleg met het praktijkteam, die onder leiding staan van Martijn Barteling en Linda Gouthier. De expertise en draagkracht van het gehele praktijkteam is in dit project essentieel.  

De studenten hebben enkele focuspunten meegekregen, die in het plan zeker moeten worden belicht. Zoals:  de vega(n)yaki moet een prominente plek krijgen en zo worden ingericht dat er naast eetsessies van gasten ook eetmeetings aan gehouden kunnen worden. Liefst met een digitale mogelijkheid als onder andere streaming. Belangrijkste is dat de Vega(n)yaki een leercurve is, zodat elke student tijdens zijn leertraject met vegetarisch en plant based voeding in aanraking is gekomen. Er is ook gevraagd naar een work-out voor de studenten die in de vega(n)yaki gaan acteren. Zo opgesteld dat dit eenvoudig en gedurende een lange looptijd is te gebruiken. De intentie is dat de vega(n)yaki geen kortstondig project is, maar een langdurig geïntegreerd praktijkonderdeel wordt. 

Team Practoraat 21/22

De onderstaande studenten maken deel uit van de onderzoeksgroep Practoraat ROC Mondriaan Foodinnovation & Concepts

Jesse

EXCELLENT STUDENT

Ik ben Jesse en ik ben een 18 jaar oude student bij ROC
Mondriaan. Als deelnemer van het practoraat kijk ik er naar uit om de nieuwe stap te zetten in de horecalessen van de toekomst. Met veel passie werk ik samen met mijn groepsgenoten om de skills en challenges van de vega(n)yaki te overwinnen. Mijn vasthoudendheid, samenwerkende en creatieve mentaliteit zorgen
ervoor dat ik altijd ga voor het beste resultaat voor iedereen. Met jaren ervaring in kookkunsten en ervaring in creatieve, leuke en leerzame plannen te maken help ik mee aan de vernieuwing van de horeca van de toekomst.


Elise

EXCELLENT STUDENT

Ik ben Elise, Ik ben 18 jaar oud en ik studeer manager/ ondernemer horeca op het ROC Mondriaan in Den Haag. Het concept waar
wij dit jaar aan begonnen zijn met practoraat leek me erg leuk. Vega(n)yaki is de naam van het concept, en de naam spreekt eigenlijk al voor zich. Voor mij is
het een grootte uitdaging, maar daarom heb ik er ook zoveel zin in. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en om in een team te werken. In een restaurant vind ik het, het leukst om achter de bar te staan, maar hier krijgen we de kans
om echt te kunnen concentreren op de gerechten en voornamelijk de veganistische gerechten. Met deze leuke groep kijk ik heel erg uit naar het verdere proces en
naar het eindresultaat.

Gwen

EXCELLENT STUDENT

“Werken zonder passie is werken zonder een glimlach”.
Hoi ik ben Gwen, 18 jaar en maak dit jaar deel uit als een van de studenten van het Practoraat.
Om mezelf in het kort te omschrijven ben ik vooral een gedreven, creatief, flexibel en behulpzaam persoon die houdt van golfen, tekenen en
nieuwe skills leren. Ik hoop door mijn skills en eigenschappen ik tot hulp kan zijn bij dit team en iets uiteindelijk kan leveren.
Ik heb super veel zin in de volgende ervaringen, bedenkingen en om dit geweldige idee waar te maken samen met ons team in het volgende jaar.




Annemijn

EXCELLENT STUDENT

Hallo mijn naam Annemijn en ik ben 18 jaar oud. Ik doe de opleiding meewerkend horeca ondernemen op de ROC Mondriaan. Zelf hou ik erg van lekker eten dat met liefde en passie bereid is. Dat was mijn grote drijfveer om mee te doen aan het practoraat. Om samen met mijn mede leerlingen
iets moois neer te zetten. Gezamenlijk leren wij de skills van de veganyaki om er later onze eigen draai aan te geven. Ik hoop u snel te verwelkomen aan de
plaat. 

Kristel

EXCELLENT STUDENT

Hoi ik ben Kristel! Ik doe mee aan het practoraat, omdat ik
na deze opleiding heel graag naar de hogere hotel school zou willen. Ook leek het mij heel interessant om meer te leren over de toekomst van eten. Daarnaast vind ik het ook leuk om met een team samen aan een opdracht te werken en samen
iets op te bouwen. Tot nu toe vind ik het al een gave uitdaging en ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat!


Michelle

EXCELLENT STUDENT

Mijn naam is Michèle. In mijn vrije tijd kook, fotografeer
en hockey ik graag. De reden dat ik gekozen heb om mee te doen aan het practoraat is, omdat ik heb gemerkt dat ik naast school tijd over heb. Daarom
leek mij het excellentie programma een leuke uitdaging om aan te gaan. Ik vind
het interessant om te denken in mogelijkheden en allemaal dingen uit te proberen, tot er een mooi product ontstaat.


Samuel

Excellent Student

Aangenaam! Ik ben Samuel, een hotel management student van
ROC Mondriaan uit Lelystad. Ik ben 18 jaar oud en heb een passie voor ondernemen en de horeca. Naast mijn studie heb ik op dit moment mijn eigen
E-Commerce bedrijf waarmee ik kennis wil op doen over online marketing. Ook werk ik op de banqueting afdeling bij Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Ik neem deel aan het practoraat omdat ik dit als een gouden kans zie om nog meer kennis op te doen over ondernemen, iets waardevols toe te voegen aan de ontwikkeling van onze school en mijn netwerk uit te breiden.

            

De eerste meetingWat is teppanyaki?

Om een goede indruk te krijgen wat een teppanyaki is, is om deze te ervaren. We hebben met de excellente studenten,  op onze eerste kennismakingsdag,  een bezoek gebracht aan het teppanyaki restaurant Sui Sha Ya te Scheveningen. Mede ter inspiratie, maar ook omdat niet alle studenten met het fenomeen teppanyaki bekend waren. We danken hierbij het management en brigade van restaurant Sui Sha Ya vanwege hun geweldige openheid en bereidwilligheid tijdens de rondleiding en bereiding van de gerechten. Er waren veel leermomenten. 

Een eigen ervaring is natuurlijk belangrijk, maar  wat zegt het internet? De studenten doen uiteraard uitgebreid deskresearch. Maar de  eerste zoekopdracht is volgens onze practoraattraditie altijd wikipedia! 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Teppanyaki

          

De tweede meetingWat gaan we doen?

Het Practoraat op het ROC Mondriaan is sinds kort weer van start gegaan met een nieuwe enthousiaste en gemotiveerde groep studenten. Dit jaar gaan zij een concept uitwerken voor een nieuw onderdeel waarbij de gasten iets nieuws kunnen beleven bij het Imagine restaurant .Deze studenten zijn: Elise, Annemijn, Kristel, Samuel,  Gwen, Jelle en Michelle.  

De studenten worden net zoals de vorige jaren ondersteund door de bekende chef Pierre Wind. De chef kwam dit jaar met het concept “Veganyaki”, dit komt van het woord Teppanyaki. Ons doel als groep is om deze cuisine om te zetten naar een all vega/vegan beleving aan een Teppanyaki (bak)plaat.

Bij de eerste vergadering/les is de groep van start gegaan om het concept uit te vogelen. Iedereen kreeg de gelegenheid om zijn of haar ideeën aan de groep voor te stellen. Zo werden onder andere genoemd: gerechten in kleur, verschillende keukens van landen, unieke cocktails en een verrassingsmenu. Vervolgens is de groep met een van deze ideeën naar de keuken gegaan om zelf een gevoel te krijgen met het koken op een Teppanyaki plaat met een eigen bakplaat en spatels. Samen met Pierre Wind hoef je niet bang te zijn voor een saaie uitleg over Teppanyaki bereidingen. De pepermolens en spatels vlogen nog net niet door de keuken. Hierdoor verhoogde het enthousiasme enorm en zijn wij ervan overtuigd dat dit concept een succes wordt! 

       

De derde meetingHet Moet simpeler?

Vandaag hebben wij de derde practoraat bijeenkomst gehad, we hebben onze ideeën van vorige week verder uitgewerkt en een concreet plan van aanpak samen gesteld. We begonnen de dag met de vragen; Hoe willen we te werk gaan? Wat waren jullie verwachtingen over de werkwijze? Willen we dat stapsgewijs doen? Willen we in subgroepen gaan werken? Hieruit kwamen verschillende antwoorden uit de groep zoals het opdelen van het grote doel in kleinere doelen, verantwoordlijkheden verdelen en het creëren van subgroepen die langs elkaar werken en elkaar informeren van hun progressies.

Uiteindelijk zijn we met ons allen gekomen op deze werkwijze; We werken met ons allen aan één doel tegelijk (bijvoorbeeld het creëren van een menu met gerechten) en plannen hoe we dit gaan aan pakken als groep met taakverdeling. Als we dan dit doel hebben bereikt gaan we door naar een ander doel. Om te starten willen we beginnen met het creëren van de gerechten en het menu, dit gaan we doen door eerst wat inspiratie op te doen en onze mogelijkheden te bekijken.

Volgende week maandag plannen we naar de Hanos in delft te gaan om inspiratie op te doen voor ingrediënten. Die week erna plannen we een demo te doen waarin Pierre een aantal dingen gaat maken, ons wat gaat laten proeven en ons technieken gaat leren over/op de Teppanyaki. Op basis van de kennis en inspiratie die we daaruit krijgen zullen we de afgesproken veganistische en vegetarische menu’s samen stellen met een extra gerecht bij elk menu die bij besteld kan worden.
Vervolgens plannen we nadat we het menu en de gerechten hebben samengesteld te beginnen aan de bijhorende drankenkaart, op deze drankenkaart willen we een aantal cocktails doen. Nadat we deze kaart hebben samengesteld willen we bezig gaan met het interieur, instructievideo’s over de gerechten, een stukje marketing en de look & feel van de plek.

Belangrijke uitkomst van deze meeting is dat we het concept vooral niet te moeilijk moeten maken. Het moet uitvoerbaar zijn door minimaal eerstejaars studenten. 

       

De vierde meetingVegan zoekt kok!

Afgelopen maandag zijn we weer op pad gegaan naar een nieuwe ervaring om ons concept te verbeteren! Door de enthousiaste rondleiding in de Hanos hebben wij allemaal veel ideeën kunnen opdoen en bereiden ons tussentijds voor om aankomende maandag met gerechten aan tafel te komen. 

       

De vijfde meetingExperimenteren op de bakplaat!

Deze week stonden we met groot enthousiasme, en eerste ideeën, eindelijk in de keuken! Met de hete bakplaten en mooie ingrediënten hebben we allemaal wat kunnen experimenteren om te kunnen ervaren wat er met een bakplaat mogelijk is.  Het gerecht moest niet alleen uniek, vegan of lekker zijn, maar natuurlijk ook een showstopper voor op de uiteindelijke vega(n)yaki.! Door te experimenteren kregen we ook meer inzicht in technieken betreft het koken op de bakplaat. Naast het verzinnen van deze ongelofelijke recepten zijn wij ook op zoek naar een passend logo voor de vega(n)yaki. 

       

De zesde meetingDe Baby's van Heer
van rijswijk?

In het eerste gedeelte van deze meeting hebben we de eerste opzet, en invulling, van de gerechten -en  drankaanbod gemaakt. Deze gerechten en dranken gaan we in de volgende meeting op de bakplaat proefkoken.

Om nog meer kennis en ervaring op te doen voor de vega(n)yaki, zijn we in het tweede gedeelte van de meeting  op school  bij meneer Van Rijswijk langs gegaan.  Om zodoende kennis te krijgen over het ontwikkelen, door de manier van fermenteren, van nieuwe smaken. Tevens is dit een belangrijk gereedschap in de wens om ook circulair te kunnen koken. Wij willen dat de vega(n)yaki op veel aspecten ook echt duurzaam is.  Door deze workshop kregen wij weer inspiratie en helpt het ons om nog iets dieper te graven tot de ultieme perfectie van ons concept!

       

De zevende en achtste meetingTerug naar de bakplaat?

Twee dagen gingen de studenten de keuken in om hun ideeën op de bakplaat werkelijk te ontdekken. De gerechten werden onderling geproefd en van commentaar voorzien. Zelf op de plaat gnocchi maken en .als dessert. Echt lekker. Alleen aan de presentatie van het gerecht op het bord moet nog worden gewerkt. Maar het is echt top. Of kimchi aan de waslijn! Van bruistablet, kolkende drankjes tot en met de vlammende ui! De insteek is om met zo weinig mogelijk mise en place ( voorbereidingshandelingen) aan de slag gaan, zodat de gast het hele proces meekrijgt. 

       

De Negende en tiende meetingTerug naar online!


Vanwege de landelijke lockdown waren we genoodzaakt om online ons onderzoek voort te zetten. Dat leverde een productie aan ideeën en resultaten op. Er werd een enquête voor de praktijkdocenten in de steigers gezet en het logo werd gemaakt. Veel aandacht ging uit naar een analyse hoe je de vega(n)yaki didactisch het beste kon organiseren. Dit komt in uiting door de lay-out van de receptuur, waarvan elk recept tekeningen bevat om een  praktische ' feel' te verkrijgen. En elk recept krijgt een videotutorial, waar elke stap zichtbaar is. Bij het placeren krijgt de gast een menudoosje waar keuzeattributen inzitten, die de gast bij zich kan neerzetten. Op deze wijze ziet de studentkok direct welk menu welke gast heeft. 
Ook werd er gekeken hoe duurzaam mogelijk  je de vega(n)yaki kunt maken. 

       

De elfde meetingDe eindpresentatie is dichtbij!

Alle uitgewerkte ideeën werden besproken en er werd nog eens langs de weg gelopen, die de gast ervaart van aankomst tot en met het vertrek. 
Nu was het van belang om de eindpresentatie aan de praktijkdocenten helemaal uit te werken. Deze eindpresentatie is de levensader van de vega(n)yaki, want het kan alleen maar een succes worden, wanneer de draagvlak onder de docenten groot is. Daarom is deze presentatie van groot belang. Deze presentatie wordt tevens gebruikt om de enquête in te laten vullen en de expertise en ideeën van de docenten in het project vega(n)yaki te larderen. 

Wanneer de presentatie is geweest zal er een beschouwing daarvan op deze pagina komen.